EIGENSCHAPPEN EN BEWERKING VAN IMPRUNETAKLEI (GALESTRO)

Om terracotta van Impruneta beter te kunnen waarderen en goed te kennen zijn enkele zaken belangrijk om te weten;
Dit materiaal wordt al eeuwenlang toegepast bij de bouw van huizen, ter decoratie vooral in de tuin.
De objecten uit terracotta worden nu nog altijd volgens dezelfde eeuwenoude methode door ambachtslieden met de hand gevormd en bij een temperatuur van meer dan 1000 °c gebakken.
De vorstbestendigheid van dit fantastische materiaal (het kan vorst tot - 60 °C weerstaan) maken het ook in de meest noordelijke regionen aantrekkelijk omdat het immers wintervast is.

De schoonheid van de warme roodachtige kleur en het enigszins ruwe en sterke oppervlak vertoont in de loop der jaren de karakteristieke ‘patina’ die door kenners zo gewaardeerd wordt.

De belangrijkste voorwaarde bij het maken van IMPRUNETA terracotta in Chianti is de bijzondere samenstelling van de klei (Argilla die 25 tot 50 miljoen jaren geleden is ontstaan) met het gesteente “Galestro”. Dit komt alleen maar voor in de kleigroeven van Impruneta en wordt na verhitten gereduceerd tot ca 15 % en samen met de klei vermalen tot ca. 0,8 mm.
Dit fijngemalen mengsel wordt met water gemengd tot een massa om enige tijd te trekken.

Hierna is de klei klaar om, met de hand,  zorgvuldig ( er mogen geen luchtbellen insluiten) in een mal te worden gedrukt. Na 2 á 3 dagen wordt de mal verwijderd waarna de nabewerkingen worden uitgevoerd. Met spons en water en spatels wordt het oppervlakte bewerkt en afhankelijk van het model worden nog onderdelen er aan bevestigd. Het ruwe werkstuk heeft nu zijn uiteindelijke vorm gekregen en moet vervolgens noch een aantal weken gelijkmatig aan de lucht drogen om de hitte in de oven te kunnen weerstaan zonder brandscheuren te laten ontstaan. Dit is de meest kritische fase in het proces (tot 20 % van alle werkstukken kunnen daardoor onherstelbaar beschadigd worden).
Het drogen in de oven verloopt vandaag de dag computergestuurd. De temperatuur mag gedurende de eerste twee dagen slechts zeer geleidelijk op lopen en zal op de derde dag haar hoogste punt bereiken om vervolgens  in de volgende twee dagen weer geleidelijk aan af te nemen. Na het openen van de oven worden de werkstukken gedurende een dag aan de lucht afgekoeld waarna ze gedurende twee uren gewaterd worden. Dit laatste is noodzakelijk omdat anders de klei binnen in na enkele maanden zou gaan verbrokkelen.
Pas na deze lange bewerkingstijd is de temperatuurbestendigheid, de karakteristieke kleur en oppervlakte gegarandeerd welke wereldwijd in het terracotta d’Impruneta gewaardeerd wordt.